SWOT ανάλυση

      

          Η ανάλυση SWOT είναι ένα δομημένο εργαλείο σχεδιασμού - προγραμματισμού που εφαρμόζεται από τη διοίκηση επιχειρήσεων με σκοπό τον εντοπισμό των δυνατών σημείων (Strengths), των αδυναμιών (Weaknesses), των ευκαιριών (Opportunities) και των απειλών (Threats). Παρακάτω θα δούμε πως αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό εργαλείο στη σωστή προετοιμασία του μαθητή για το σχολείο και τις εξετάσεις.
   Παρόλο που έχουν περάσει περισσότερα από 40 χρόνια από τότε που αναπτύχθηκε, θεωρείται ακόμα και σήμερα σημαντικό εργαλείο στη λήψη αποφάσεων και στον στρατηγικό σχεδιασμό τόσο από επιχειρήσεις όσο και από μεμονωμένα άτομα.
          Ο εντοπισμός των δυνατών σημείων και των αδυναμιών προκύπτει από την ανάλυση του εσωτερικού περιβάλλοντος μίας επιχείρησης, ενώ για τις ευκαιρίες και τις απειλές τα μάτια μας πρέπει να στραφούν στο εξωτερικό περιβάλλον. Στην εφαρμογή της ανάλυσης σε μεμονωμένα άτομα, αυτό σημαίνει πως δυνατά σημεία και αδυναμίες έχουν να κάνουν με την ενδοσκόπηση και τις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου ενώ οι ευκαιρίες και οι απειλές προκύπτουν από την ανάλυση του στόχου καθώς και της διαδικασίας με την οποία εμπλέκεται κάποιος με σκοπό την επίτευξή του.
          Στην περίπτωση της προετοιμασίας των υποψηφίων της Γ' Λυκείου για της πανελλαδικές εξετάσεις που οδηγούν στην είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η SWOT ανάλυση έχει σπουδαία εφαρμογή. Είναι σημαντικό λοιπόν, κάποιος να γνωρίζει για παράδειγμα την προσωπική του κλίση σε κάποιο μάθημα (δυνατό σημείο), την ενδεχόμενη έλλειψη οργάνωσης του χρόνου (αδυναμία) καθώς και τις απειλές ή/και ευκαιρίες που προκύπτουν από τις ιδιαιτερότητες του σχολικού, του οικογενειακού, του φροντιστηριακού και γενικότερα του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο δραστηριοποιείται ο μαθητής.
          Κρίνεται αναγκαίο και επιτακτικό συνεπώς, ο μαθητής με την βοήθεια κάποιου καθηγητή, του κηδεμόνα ή κάποιου φροντιστηριακού δασκάλου να αφιερώσει χρόνο στην λεπτομερή καταγραφή δυνατών σημείων ώστε να τα χρησιμοποιήσει και να τα ενδυναμώσει ακόμα περισσότερο, αδυναμιών ώστε να βρει τρόπους και μεθόδους να έχει το μικρότερο δυνατό κόστος (δίχτυ ασφαλείας), των ευκαιριών ώστε να είναι έτοιμος να τις εκμεταλλευτεί στο μέγιστο και των απειλών ώστε να μην αποτελέσουν τροχοπέδη και σημεία αποσταθεροποίησης και κινδύνου αποτυχίας στην προσπάθειά του.

Δρες Γιώργος
Καθηγητής Πληροφορικής ΠΕ86
Άθμονον - Ορόσημο